Info

Enä-Seppä

Kristillinen tapahtuma- ja leirikeskus Vihdissä, Uudellamaalla

Enä-Sepässä onnistuvat ikimuistoiset leirit, leirikoulut, kokoukset, työyhteisöpäivät, seurakuntien yhteyspäivät, koulutuspäivät, juhlat ynnä muut tapahtumat.

Enä-Seppä on ympäri vuoden palveleva tapahtuma- ja leirikeskus 45 kilometriä Helsingistä, 160 km Tampereelta ja 130 km Turusta. Enä-Sepässä järjestätte tapahtumanne hyvillä puitteilla, ylläpidolla ja hinta-laatusuhteella. Meillä on 72 vuodepaikkaa, tilava ruokasali, kolme ohjelmatilaa ja kesäisin käytössä ovat myös suuri ohjelmateltta sekä hirsikappeli. Kahden hehtaarin rantatontilta löytyy myös mm. nuotiopaikka, lentopallokenttä, paikkoja pihapeleille ja soutuveneitä.

Enä-Sepän on omistanut vuodesta 2003 lähtien kristillistä nuorisotyötä tekevä OPKO ry. Sitä ennenkin Enä-Seppä on toiminut kristillisenä leirikeskuksena, vuodesta 1953 lähtien Helsingin seurakuntien yhteisenä kesäsiirtolana ja sittemmin Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan leirikeskuksena. Missionamme on palvella OPKOn lisäksi muita kristillisiä toimijoita sekä yleishyödyllisiä yhteisöjä.

Esittelyvideo on tehty ennen Sepän talon remonttia, mistä johtuen sen tiedot eivät ole enää ajan tasalla majoitus- ja kokoustilojen osalta. Videosta saa kuitenkin hyvän yleiskuvan Enä-Sepän tiloista ja miljööstä.

Yhteystiedot

Enätie 45 C
03250 Ojakkala, Vihti

050 468 7501

ena-seppa@enaseppa.fi

Historian havinaa

Enä-Sepästä ensimmäiset karttamerkinnät ovat 1600-luvulta ‘Smedsbacka’na. Enä-Seppä toimi Ruotsin ja Venäjän vallan aikoina sotilasvirka-asuntona, jonka hallussa oli paljon maata. Viimeinen sotilasherra Enä-Sepässä oli von Rehausen, joka sai kenraalimajurin arvonimen sisällissodan jälkeen. Von Rehausenin jälkeen Enä-Seppää piti agronomi Stålström 1930-1950-lukujen aikana. Tuona aikana Enä-Sepässä asui myös Etta-fammu, joka rukoili Enä-Sepän tulevan kristilliseen käyttöön.

Rukous toteutui 1953, kun Keski-Helsingin diakoniasäätiö osti Enä-Sepän Helsingin seurakuntien leirikeskukseksi. Tuomiorovasti Santavuori vihki tuolloin Enä-Sepän ”Jumalan rauhan tyyssijaksi, uuden toivon virvoittajaksi ja rakkauden sytyttäjäksi”. Ettan entinen rukoushuone, silloinen mankelitupa, on toiminut kappelina vuodesta 1966 lähtien. Suurin ohjelma- ja majoitusrakennus Majatalo valmistui vuonna 1980.

Keski-Helsingin diakoniasäätiö omisti Enä-Sepän 1980-luvulle saakka, jolloin Enä-Sepän omistajana jatkoi Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Helsingin tuomiokirkkoseurakunta myi Enä-Sepän vuonna 2003 Suomen Ev.Lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry:lle (OPKO), joka on huolehtinut Enä-Sepästä siitä lähtien. Suurin osa Enä-Sepässä järjestettävistä tapahtumista on kristillisiä. Edelleen Enä-Seppä on Kristukselle omistettu rukousten, rukousvastausten ja Kristuksen palvelijoiden varustamisen ja kohtaamisten paikka. Enä-Sepän missio on palvella OPKOa ja kristillisiä toimijoita sekä muita yleishyödyllisiä organisaatioita, jotta he voivat toteuttaa tehtäväänsä. 

Enä-Sepän kappeli.

Ympäristövastuu

Ympäristövastuu

Ympäristöystävällinen ja energiaa säästävä maalämpö. Enä-Sepässä on siirrytty vuoden 2022 aikana kaikissa kolmessa ohjelma- ja majoitusrakennuksessa maalämpöön sekä kiinteistöjen että käyttövesien lämmityksen suhteen. Toistaiseksi myös rantasaunan käyttövesi lämpiää samalla maalämmöllä. Aiemmat energiamuodot näissä tarpeissamme ovat olleet suora sähkö ja polttoöljy. Investoinnin ympäristövaikutusarvio on, että hiilidioksidipäästöt vähenevät yhteensä 28,3 t vuodessa.

Noudatamme ympäristönsuojelussa alaa koskevia lakeja sekä seuraamme alan kehitystä.

Henkilökuntaamme koulutetaan säännöllisesti ympäristöystävällisiin toimintatapoihin. Koko henkilökuntamme on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteisiin ja Enä-Sepän ekologisuuden jatkuvaan kehittämiseen

Käytämme mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita keittiössä ja pyrimme ruokahävikin minimoimiseen.

Jätteet kierrätetään kokonaisvaltaisesti ja asiakkaidemme on mahdollista kierrättää jätteet.

Käyttämämme sähkö on 100% uusiutuvaa energiaa.

Scroll to Top